Redesign af bibliotek.dk

Ulla Kvist og Leif Andresen

Nu er en ny brugergrænseflade til bibliotek.dk klar med et nyt logo og i et helt ny design

Det har længe været et stort ønske at få udviklet en mere tidssvarende grænseflade til bibliotek.dk. Det gamle design på bibliotek.dk blev sat i drift i oktober 2005. Udviklingen på nettet har gjort, at det blev mere og mere nødvendigt at opdatere designet.

Intentionen er at gøre siden mere visuel og ikoner bliver brugt meget mere end tidligere. Der er flyttet rundt på nogle af mulighederne, således at det skulle være lettere at bruge siden, og der er en række nye funktioner, som den nye brugergrænseflade har gjort mulige.

Ny måde at vise posterne på

Posterne vises først i et helt kort format, som kan foldes ud ved klik på + eller på titlen. Når den efterspurgte titel er fundet frem, og det ikke er nødvendigt med en bestemt udgave, så kan titlen bestilles ved at klikke på et af de nye ikoner til højre, f.eks. en bog, en cd eller en artikel. Ved et klik på titlen foldes alle udgaver og materialer ud, og et faneblad for hver type materiale vises. Et klik på en af fanerne gør, at de udgaver, der findes, vises, og det er så muligt at bestille nøjagtigt det ønskede materiale.

Bøger får egen søgeside

Nu har bøger endelig fået deres egen søgeside, som kan anvendes, hvis man ikke vil forstyrres af andre materialer i søgeresultatet.

Bestil fra første vis billede

Når oversigtsbilledet med det første søgeresultat vises, vil det nu være muligt at bestille allerede fra oversigtsbilledet, vel at mærke hvis ikke en bestemt udgave ikke ønskes. Til højre står teksten “Bestil uanset udgave” – efterfulgt af en eller flere ikoner for hvilke slags materiale denne titel findes i. Klik på f.eks. ikonet for bog, hvis man ønsker at bestille bogen uanset udgave. Hvis det er bestemt udgave, der ønskes – eller flere detaljer om værket, så vil et klik på titlen få de forskellige muligheder til at folde sig ud.

Find bibliotek – nu på forsiden

“Dit bibliotek” findes nu ved søgning under “Find bibliotek” til venstre på forsiden. Det hed tidligere “Biblioteksvejvi-ser”, som har vist sig at være fagsprog. Det er vigtigt at understrege nødvendigheden at være logget ind som bruger førend favoritbibliotek, egne data og andre indstillinger gemmes. Så kan de gemte data genbruges uanset hvilken pc, der anvendes.

Præcisér-muligheder skal foldes ud

De ekstra muligheder for at præcisere søgningen vises kun, når de foldes ud. Klik på “Præciser din søgning yderligere” på søgesiderne eller “Præcisér søgning”, når søgeresultatet vises. Der er en balance mellem at vise en simpel side – og så give alle de muligheder, som bibliotek.dk faktisk rummer.

Valg af materialetype

Tidligere skete valg af materialetype på en dropdownliste. Denne løsning har brugerundersøgelserne vist, at mange har været utilfredse med – og der er nu helt droppet. I stedet foldes alle mulighederne ud, og dermed kan der vælges mellem en eller flere materialetyper.

Mulighed for at dele med andre

Der er nu et Shareikon i posterne, så en beskrivelse af et biblioteksmateriale hurtigt kan sendes videre til Facebook, Twitter eller andre sociale medier.

Mit bibliotek.dk skifter navn til Min profil

De indstillinger, den enkelte bruger gemmer, findes nu under fanen “Min profil” (tidligere Mit bibliotek.dk). Alle brugerens søgninger er ligeledes placeret under “Min profil”. Denne funktion giver først det fulde udbytte, når der logges ind.

Søgemenu altid synlig

Søgemenuen er altid synlig til venstre på siden, uanset hvor man befinder sig på bibliotek.dk.

Generelt

Som det fremgår af gennemgangen ovenfor, er der ikke tale om et større gennembrud og nye store muligheder i bibliotek.dk. Det er netop en opdatering af brugergrænsefladen. Den vil helt klart gøre bibliotek.dk mere indbydende at anvende for brugerne. Men når vi skal pege på, hvad der er det store gennembrud for bibliotek.dk, må det snarere være adgangen til Infomedia og adgangen til lånerstatus på flere biblioteker.

En sådan total nyopbygning af brugergrænsefladen er en relativt kostbar fornøjelse. Men det er nødvendigt at være med på beatet og vise, at bibliotekerne og bibliotek.dk er aktuelle og levende. Så selvom det er dyrt, er der ingen vej udenom. Og der er desværre heller ikke nogen vej udenom, at der vil gå kortere tid, inden der næste gang skal ske et totalt remake. Det er vilkårene.

 

Denne side er kapitel 16 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/2/index.htm
© 2010