Status på WAYF 

Jacob-Steen Madsen

WAYF – Where are you from. Hvor du kommer fra, er et spørgsmål, som i højere og højere grad giver mening i undervisningssektoren. Svaret på, hvor du kommer fra giver i stigende udstrækning adgang til elektroniske ressourcer for studerende, elever, undervisere og forskere. Institutionerne har siden marts 2008 stille og roligt indarbejdet WAYF-teknologi-en i deres infrastrukturer og ved mange institutioner er det i dag en ressource, som man blot bruger, rekvirerer og føler sig tryg ved – på linje med el i stikkontakten og vand i hanen.

Systemet er simpelt: Institutionerne udleverer, via WAYF, data om deres brugere til tjenester, når brugeren beder om det, og uden at institutionerne skal bekymre sig om hverken teknik eller persondatalov. WAYF tager sig både af systemintegrationen med tjenester og sikrer, at det foregår på en god, tryg og lovmæssig korrekt måde. Set fra institutionerne sparer man penge og øger sikkerheden ved at bruge WAYF – se figur.

Figur over brug af WAYF

Det seneste års tid har WAYF oplevet en kraftig vækst i interesse og opkoblinger. Institutionerne er i høj grad begyndt at kravstille til leverandører om, at de skal understøtte rollebaseret adgangskontrol via WAYF. Samtidigt fokuseres der på, at WAYF kan udvide de eksisterende web-SingleSignOn eller ligefrem være institutioners ’egen’ webSingleSignOn-løsning.

WAYF er primo 2010 blevet koblet på nemLog-in (Digital Signatur) som gør at det er muligt, via WAYF at lave tjenester målrettet det offentlige Danmark. Det Kongelige Bibliotek bruger WAYF til at understøtte en del af sine eDag3-akti-viteter, og universiteterne er begyndt at lave tjenester, som benytter den digitale signatur via WAYF. Samtlige folkeskoler og mange andre undervisningsinstitutioner kan nu bruge WAYF-tjenester via UNI-login. Der er i det hele taget stor interesse for at lade WAYF være løftestang for at kunne genbruge god og eksisterende infrastruktur på brugerstyringområdet.

Et af de seneste tiltag er, at login til bibliotek.dk kan foretages via WAYF – et skoleeksempel på, hvordan en tjeneste genbruger det arbejde, som allerede er gjort med verificering af brugeroplysninger. Man kan altså logge ind på bibliotek.dk via sit institutionslogin eller med sin digitale signatur.

Som identitetsføderation muliggør WAYF at ca. 2.500.000 brugere kan logge ind i tjenester ved hjælp af eksisterende loginsystemer – og dét uafhængigt at sted og maskine, da man alene skal bruge en browser. Både antallet af brugere og tjenester forventes at stige i den kommende tid, da det overalt synes at være enighed om at genbrug af eksisterende systemer er vejen frem. WAYF er Danmarks nye, digitale genbrugsstation.

 

Denne side er kapitel 14 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/2/index.htm
© 2010