Orlaprisen 2010

Lisbet Vestergaard

Midt i et landskab af litterære hædersbevisninger og priser er Orlaprisen noget ganske særligt. Den er nemlig den eneste bogpris i Danmark, hvor det er børnene, der i sidste ende bestemmer, hvem der skal vinde

Orlaprisen er sat i verden for at give børn lysten til at læse mere og få gode oplevelser med nye, danske børnebøger. I forbindelse med prisen har skole- og børnebiblioteker over hele landet aktiviteter, der sætter fokus på årets nominerede titler og på sjove, spændende, fantastiske og uhyggelige børnebøger i det hele taget.

Årets prisforløb har været delt op i forskellige faser, der har indsnævret feltet fra 24 titler til fire vinderbøger. Fra den 11. januar til den 12. marts 2010 har man kunnet stemme på 24 bøger i fire forskellige kategorier: billedbøger, børnebøger, fagbøger og fantasy. For i højere grad at fange drengenes opmærksom har fagbøgerne i år erstattet ungdomsbøger som kategori.

Endnu en gang har stemmetallet slået rekorden: I alt 21.200 har på dr.dk/orla stemt på deres yndlingsbog og dermed været med til at sende tre bøger i hver kategori videre. De er derefter blevet vurderet af fire forskellige børnejuryer, der efter grundig votering har udpeget vinderne.

Hæder, ære og en hæklet dukke

I løbet af april blev vinderne præsenteret i tv-programmet Ramasjang Live på DRs børnekanal, på nyskabelsen Bogfestivalen.dk for børn og unge på Holmen i København og på dr.dk/orla.

Årets modtagere af Orla-prisen blev:

  • bedste billedbog: Carsten og Gittes bedste historier af Anders Morgenthaler, forlaget Carlsen
  • bedste børnebog: Emmy – den fedeste sommer – or not! af Mette Finderup, forlaget Sesam
  • bedste fagbog: Taynikma tegneskole af Jan Kjær, forlaget Phabel
  • bedste fantasybog: Den ydmyge amulet af Sascha Christensen, forlaget Bahnhof

Vinderne af prisen modtog ud over hæderen en unik præmie i form af en hæklet Orla-dukke.

I forbindelse med uddelingen af Orlapri-sen blev årets forfattertalent blandt børn og unge også fundet. Den tidligere Orla-prismodtager Kenneth Bøgh Andersen vurderede de indsendte historier. Vinderen af dette års Bette Orla blev Jacob Vesterbæk fra Silkeborg for historien En grå og regnfuld mirakelmandag, og der fulgte mange flotte og rosende ord med fra Kenneth Bøgh Andersen.

På dr.dk/orla er der mulighed for at se og læse meget mere om vinderne og alle de nominerede. Her kan man også stadig læse og lytte til uddrag af alle de nominerede bøger og hente Orla-ringetoner til mobilen, lave Orlapostkort, spille Orlas Længdepløk eller trække en vrøvlehistorie i Historieautomaten.

En pris på flere platforme

Omdrejningspunktet for Orlaprisen er på sitet dr.dk/orla, men Orla spiller på flere strenge. 2010 har været et særligt år, idet Ramasjang Live er gået i luften og er blevet en fast del af mange børns tvefter-middag. I løbet af foråret har programmets værter kunnet gøre alle seerne opmærksomme på Orla og på børnenes mulighed for at anmelde bøger og deltage i afstemningen.

Bogfestivalen.dk på Holmen har desuden kunnet lægge hus til uddelingen af årets Orla til bedste børnebog, ligesom videoer med børnejuryernes afgørelser er blevet optaget på forskellige biblioteker rundt om i landet.

DR, Læselystprogrammets parter og andre aktører inden for det børnelitterære felt er i gang med at evaluere årets Orlaforløb. Samtidig er der taget hul på dialogen og debatten om, hvordan prisen og dermed danske børnebøger fremover kan stå endnu stærkere og ramme endnu flere børn.

Bag om Orla

Orlaprisen er opkaldt efter forfatteren Ole Lund Kirkegaards frække figur Orla Frøsnapper. Prisen er blevet uddelt siden 2005. Den er et af fyrtårnene i det nationale Læselystprogram for børn og unge. Programmet er et samarbejde mellem Kultur-, Undervisnings- og Socialministeriet. Styrelsen for Bibliotek og Medier er sekretariat for den tværministerielle indsats, der løbet i perioden 2008-2010.

Ud over DR og Læselyst har Orlaprisen en lang række samarbejdspartnere: Forlæggerforeningen, Danmarks Skolebibliotekarer, Bibliotekarforbundet, Den Danske Boghandlerforening, Spørg Olivia, Boggnasker og Netbibliotekerne.

 

Denne side er kapitel 12 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/2/index.htm
© 2010