Ny aftale styrker lånesamarbejdet

Christian Søndergård Christensen

Professionshøjskolebibliotekernes status som lovbiblioteker er nu fastslået

Med virkning fra den 1. januar 2010 har Professionshøjskolernes Rektorkollegium, Styrelsen for Bibliotek og Medier samt Undervisningsministeriet den 5. marts 2010 indgået aftale om professionshøjskolernes bibliotekers status som lovbiblioteker.

I hovedtræk betyder aftalen for de syv professionshøjskoler, at den enkelte skoles biblioteker samlet anses for ét lovbibliotek, der forpligter sig til at have mindst et betjeningssted med adgang for offentligheden for benyttelse på stedet og for udlån af materialer. Professionshøjskolerne stiller endvidere deres materialer til rådighed for bibliotekernes almindelige lånesamarbejde.

Som et led i aftalen har styrelsen udformet en alternativ betjeningsmodel for professionshøjskolernes deltagelse i kørselsordningen ved siden af de eksisterende modeller. Styrelsen har også iværksat initiativer til at lette professionshøjskolernes indberetning af biblioteksstatistik.

Fusioner skabte tvivl om lovbibliotekerne

Aftalen skal ses på baggrund af de omfattende fusioner, der i 2008 fandt sted på Undervisningsministeriets område mellem de daværende Centre for Videregående Uddannelser og enkelte lærer- og pædagogseminarier. En række af de såkaldte lovbiblioteker blev lagt sammen med andre statslige biblioteker under de dengang otte nye professionshøjskoler. Der opstod derfor tvivl, om lovbibliotekerne kunne bevare deres status efter fusion med andre statsbiblioteker. Primo 2009 havde de enkelte professionshøjskoler organiseret deres biblioteker under én biblioteksleder. Ifølge biblioteksloven er det en forudsætning for, at flere biblioteker kan betragtes som en enhed, og det var derfor det rigtige tidspunkt at få tvivlen om lovbibliotekernes status afklaret.

Der blev nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for Rektorkollegiets Sekretariat, Styrelsen for Bibliotek og Medier og Undervisningsministeriet med henblik på udfærdigelse af løsningsforslag. For arbejdsgruppen stod det klart, at hvis professionshøjskolebibliotekerne fortsat skulle være lovbiblioteker, måtte der tages højde for de praktiske konsekvenser for professionshøjskolerne, f.eks. i forhold til offentlighedens adgang til biblioteksmaterialerne, de elektroniske låneveje, registrering og den nationale kørselsordning. Det var afgørende for arbejdsgruppen, at der blev fundet en samlet løsning for området, og at professionshøjskolerne bakkede op om en status som lovbiblioteker. Arbejdsgruppen indstillede, at professionshøjskolerne fortsat skulle være lovbiblioteker, og at det var mest hensigtsmæssigt, at en regulering af lovbiblioteksvirksomheden fandt sted ved aftale mellem parterne. Efter forelæggelse for professionshøjskolerne vedtog parterne arbejdsgruppens aftaleudkast. 

En mønstermodel

At professionshøjskolebibliotekerne har fået status som lovbiblioteker på linje med universiteternes biblioteker er både en styrkelse og en udvidelse af bibliotekernes almindelige lånesamarbejde. Samarbejdet styrkes, fordi det må anerkendes, at professionshøjskolebibliotekerne besidder materialer og services, der udgør et væsentligt bidrag til den samlede bibliotekssektors ressourcer. Da nogle af professionshøjskolerne ikke hidtil har haft lovbiblioteker, er der også tale om en udvidelse af samarbejdet. Der er nu flere lovbiblioteker og flere materialer til rådighed end før aftalen.

Aftalen kan med fordel anvendes som mønstermodel i fremtiden, når lovbiblioteker indgår i fusioner eller sammenlægninger på andre områder. Som model udmærker aftalen sig ved at eksplicitere, hvordan et lovbibliotek udøver sin virksomhed, ligesom den fastlægger det rent praktiske samspil mellem styrelsen og lovbiblioteket. Aftalen kan i den forstand siges at have karakter af en udfyldning af lovgrundlaget. Samtidig løser en udtrykkelig aftale mellem styrelsen og vedkommende ministerium visse uklarheder i biblioteksloven, hvor det afhænger af et statsligt biblioteks bevillingsmæssige forudsætninger, om det har status som lovbibliotek.

 

Denne side er kapitel 11 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/2/index.htm
© 2010