Årets biblioteksstatistik: Der sker mere på biblioteket ...  

Ulla Kvist

Overordnet set tegner dette års biblioteksstatistik et billede af en samlet bibliotekssektor, der tilpasser sig danskernes digitale dagligdag samtidig med at det traditionelle tilbud opretholdes og udvikles.

Bibliotekerne er det mest benyttede, offentlige kulturtilbud herhjemme, bortset fra tv og radio. I 2008 gik danskerne på folkebiblioteket mere end 34 millioner gange, og på de 16 største folkebiblioteker steg besøgstallet med 2,6 % i forhold til sidste år.

Udlån

På folkebiblioteket er bogen stadig det centrale medie og udgør ca. 83 % af folkebibliotekernes materialer og godt og vel to tredjedele af udlån og fornyelser. Det samlede udlån (udlån og fornyelser) er steget med 4 % fra 2007-2008, men stigningen skyldes alene at antallet af fornyelser ’boomer’, så fornyelserne nu udgør ca. 35 % af det samlede udlån. Væksten i fornyelserne skyldes bl.a. (ud-over muligheden for at kunne forny hjemmefra) at flere biblioteker nu tilbyder varslingsordninger ved lånetidens ophør. I 2008 anvendte 79 biblioteker email som varslingsordning, og af disse havde 60 biblioteker også taget SMS i brug. Ydermere har 82 biblioteker nu installeret selvbetjeningsautomater, hvilket betyder, at 57 % af alle udlån blev foretaget af brugerne selv.

Den digitale brug udgør stadig en lille del af virksomheden, men den er i meget klar vækst, stigningen i forhold til 2007 er på hele 27 %.

På forskningsbibliotekerne har de digitale tilbud overhalet det fysiske udlån af bøger og tidsskrifter. Forskningsbibliotekerne har stadig masser af de traditionelle medier, men brugerne foretrækker at søge viden digitalt.

Det fysiske udlån er således faldet med 4,2 % i forhold til 2007, mens den digitale brug stadig vokser og stigningen fra 2007 til 2008 udgør over 12,6%.

Brugerundervisning

Der er ingen tvivl om, at brugerundervisning er et fokusområde for både folke- og forskningsbibliotekerne. Forskningsbibliotekerne har, gennem snart mange år, beskæftiget sig med undervisning af brugerne, en udvikling der er blevet intensiveret gennem de sidste år og som der bruges stadig flere ressourcer til.

På folkebibliotekerne er der endog sket en kraftig vækst i brugerundervisningen, både hvad angår antallet af lektioner og antallet af deltagere.

Brugerundervisningen er en aktivitet, der indeholder meget mere end direkte undervisning og vejledning, idet begge bibliotekstyper har forskellige former for undervisningsmaterialer og instruktion i deres digitale tilbud på nettet.

Samtidig er over 20 folkebiblioteker begyndt at samarbejde med de kommunale borgerservicecentre. Flere af bibliotekerne varetager med eget personale store dele af denne aktivitet, der i stigende grad har et læringselement, som sigter mod at gøre borgerne selvhjulpne i forhold til det digitale tilbud.

Nye projekter

Bibliotekerne får i stigende grad nye opgaver og bliver mere og mere udadvendte.

Folkebibliotekerne har i 2008 øget en række andre aktiviteter. Bl.a. har 45 biblioteker i 2008 oprettet lektiecaféer, 64 biblioteker har oprettet fra en til flere læseklubber og 23 biblioteker deltog i projektet IT-for alle. Endvidere har 36 folkebiblioteker oprettet profil på Facebook, og mange folkebiblioteker bidrager aktivt til flere netbaserede bibliotekstjenester som f.eks. Biblioteksvagten og Litteratursiden.dk Statistikken indeholder endnu ikke så deltaljerede tal for forskningsbiblioteker, men forskningsbibliotekerne har klart også påtaget sig mange nye opgaver og projekter, bl.a. digitalisering og forskningsregistrering.

Interurbanlån

Forskningsbibliotekerne er stadig storleverandører til folkebibliotekerne, når det gælder interurbanlån. Antallet af interurbanlån til folkebibliotekerne er steget i 2008.

Interurbanudlånet er et parameter for det samarbejdende biblioteksvæsen, og målt ud fra det stigende interurbanudlån, bliver samarbejdet dermed fortsat styrket. Væksten i interurbanudlånet illustrerer ganske tydeligt, at lånerne betragter landets biblioteker som ét stort bibliotek, som de har adgang til via nettet, bl.a. via bibliotek.dk.

 

Denne side er kapitel 15 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009