Så er den her, projektbanken!

Eva Sønderstrup-Andersen og Ulla Kvist

Det længe ventede site til formidling af projekter fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker, Projektbanken er nu i gang, og resultatet er mere end tilfredsstillende

Baggrunden for projektbanken

Styrelsen har gennem længere tid ønsket at styrke formidlingen af de projekter, der ydes støtte til gennem Udviklingspuljen. Den hidtidige formidling fra styrelsens side har været retrospektiv, idet kun de afsluttende rapporter fra projekterne blev offentliggjort via styrelsens hjemmeside. Samtidig har det været et krav, at bibliotekerne oprettede en projekthjemmeside, hvor man har kunnet følge med i de aktiviteter, som projektet omfattede. Mange af disse hjemmesider har været rigtig gode, men da der ikke har været en fælles indgang, har det været svært at få et samlet overblik og sammenholde de forskellige projekter, der er sat i værk på landets biblioteker. Samtidig har der været det problem, at disse projekthjemmesider ofte ikke blev vedligeholdt efter projektafslutning, hvilket medførte, at der eksisterede en del ”døde” links.

Formålet og ambitionen med projektbanken

I styrelsen ønskede vi et dynamisk site, som dels skulle indeholde basisoplysninger om projekterne såsom projektets titel, indsatsområde, projektbibliotek etc., dels brugergenerede data som skulle berige i forhold til formidlingen af de enkelte projekter. Af brugergenerede data kan som eksempel nævnes presseklip, milepæle, billeder og aktivitetskalender.

På sitet er projekterne inddelt i henholdsvis: Igangværende, Projektmodning, Afsluttede og Afviste. Desuden kan man under de enkelte indsatsområder søge alle projekter frem uanset status. Tildeling af ’emneord’ giver ydermere den mulighed, at samsøge projekter som er beslægtede emnemæssigt. En anden væsentlig funktion er, at det er muligt at generere en liste over de projekter, som hvert bibliotek har ledelsen af. På samme måde arbejder vi på at få samarbejdspartnere registreret.

Samtidig er der på sitet etableret en idé-bank, hvor det dels er muligt at fremkomme med idéer eller brudstykker af idéer som måske kunne give inspiration til kommende projekter, eller hvor man kan kommentere og stemme på andres idéer.

På den måde er det blevet muligt at bruge projektbanken i hele projektfasen, lige fra man skal formulere en ny ansøgning, til man har afsluttet et projekt samt at understøtte et øget samarbejde bibliotekerne imellem og forhåbentlig også en rigere idégenerering. Dertil giver det en synlighed af puljen og de aktiviteter, der udløber af projektpuljen som kan være nyttig, ikke kun for bibliotekssektoren, men også for politikere og journalister eksempelvis.

I basen er der registreret samtlige projekter, der har fået tilsagn fra 2007 og fremefter. Fra 2009 ligger der endvidere også de projekter, der har fået afslag. Bibliotekerne har taget godt imod sitet og mange har allerede oploadet materialer til banken. Der har generelt været en meget positiv tilbagemelding. Vi arbejder løbende på at forbedre sitet, men samlet set lever projektbanken op til intensionen, et samlet overblik over de projekter der støttes via puljen samt et redskab til brug for bibliotekerne og andre interessenter.

Skærmprint af Projektbanken

 

Denne side er kapitel 16 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009