Unge som målgruppe i Børnekulturens Netværk

Stine Engel

Fokus på unges ønsker og behov i forhold til kunst og kultur

Den majestætiske røde murstensbygning på H.C. Andersens Boulevard 2 ligger badet i sensommerens aftensol. Foran hovedindgangen møder en ung to meter høj fyr og hans ven med sorte Casper Christensen-agtige briller og pynteseler en smuk mørklødet pige med hvidt slør. To unge sprudlende piger fra Fanø Ungeråd tilslutter sig sammen med en dreng og en pige fra Brønderslev-området. En pige med lange lyse dreadlocks og flagrende tøj dukker også op. De er alle mellem 14 og 20 år og er i København for at gå i dialog med Børnekulturens Netværk om kunst og kultur for unge.

Børnekulturens Netværk har iværksat en projektmodning, der sætter fokus på kunst og kultur for unge. Formålet er at dokumentere de unges ønsker og behov i forhold til kunst og kultur, bedste praksis på området, samt hvordan Netværket i fremtiden kan være med til at udvikle og nytænke kunst og kultur for unge, så det rammer de unges hjerter.

Behov for en ungeindsats

Per B. Christensen, som er formand for Børne- og Kulturchefforeningen og en række kommuner, har i en årrække påpeget, at der er et behov for rådgivning om kunst og kultur for unge samt for at fremme dialog, udvikling og nytænkning på området. Det handler altså i høj grad om at skabe en bæredygtig ungdomskultur, som skaber betingelser for det gode ungdomsliv – nu og i fremtiden. Børnekulturens Netværks indsats er således affødt af et behov for koordination og inspiration i forhold til kunst og kultur for unge og for en samlet indsats med det formål at manifestere, at kultur er for alle – også for unge.

En 4-strenget videnstrategi

Børnekulturens Netværk har valgt en 4-strenget strategi til at indhente viden om ungekultur og det ungdomskulturelle arbejde. 1. streng er teoribaseret og funderet i den nyeste ungdomsforskning fra bl.a. CeFU, Center fra Fremtidsforskning og Syddansk Universitet. De resterende strenge er empirisk funderet og baseret på Netværkets dialog med henholdsvis kommunerne, ungeprojekter og vigtigst af alt, med unge.

Unge stemmer

Som et led i Børnekulturens Netværks arbejde med kunst og kultur for unge går Netværket i dialog med unge fra hele landet. Indtil videre har Netværket afholdt en række fyraftensmøder for alle med interesse for ungekultur samt et ungemøde med fokus på, hvordan vi kan skabe nye muligheder for kunst og kultur for unge. Derudover går Netværket i dialog med unge ved besøg i ungdomskulturhuse og i forbindelse med projekter og events for, med og af unge.

De 10 råd

Børnekulturens Netværk har i løbet af projektmodningen stiftet bekendtskab med følgende tendenser og vil i forlængelse heraf fremhæve nogle erfaringer, som er baseret på vores dialog med unge og andre med interesse i kunst og kultur for unge.

  • Unge søger i højere grad end tidligere uorganiserede aktiviteter – organiserede aktiviteter skal tænkes ud af boksen for at fastholde unge
  • Unge drømmer om ungdomskulturhuse – tænk i murstensprojekter, som unge selv kan være med til at forme
  • Unge ønsker, at voksne er rådgivere og ikke autoriteter – overvej om unge kan inddrages i ansættelsesprocessen af de voksne i fx ungdomskulturhuse
  • Unge vil ikke repræsentere andre end sig selv – lad de unge tale for sig selv
  • Unge ønsker interaktion og medindflydelse – lad de unge tage medansvar
  • Gode ungeprojekter giver de unge ejerskab – giv unge mulighed for at tage ejerskab, selvom det involverer en risiko
  • Unge kan bruge kunst og kulturprojekter til at opnå social integration – at skabe koblinger mellem forskellige typer unge gennem interessebaserede aktiviteter
  • Unge spejler sig i ældre unge – overvej ungtil-ung metoden
  • Unge ønsker lettere adgang til ressourcer – der er behov for rådgivning, hurtig sagsbehandling og mindre puljer
  • Unge er netværksorienterede – så tænk i netværkskommunikation

Lokalbibliotek i Herning

 

Denne side er kapitel 14 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009