Mindspot – Make it your Library: Et ungdomsprojekt med demokrati på dagsordenen  

Kirstine Jakobsen, Århus Kommunes Biblioteker

Med YOUng ønskede Århus Kommunes Biblioteker, Hovedbiblioteket at gøre biblioteket til en interessant medspiller i de unges liv. Vi arbejdede på at gøre biblioteket til et talerør for de unge og deres kultur. Fra projektets start var brugerinddragelse et vilkår, som vi skabte ved at føre en samtale med de unge. Det blev gjort på forskellige måder: ved aktiviteter, iagttagelser, dialoger og workshops. Denne indgangsvinkel har været brugt for at bringe demokrati i fokus og få de unge til at skabe deres bibliotek under sloganet “Make it your Library.”

Mindspot-universet

Mindspot er ikke et sted – Mindspot er et univers – som møder de unge, hvor de færdes (i skolen, i byrummet, på nettet, på biblioteket). Det er et univers, hvor de unge kan tage hele pakken eller dele af universet. Det er ikke biblioteket, der er i centrum, men målgruppen – de unge og deres liv.

Det har været vigtigt at tage udgangspunkt i målgruppen og bygge Mindspots tilbud op efter de unges behov og gøre dem til en del af processen. Ved arrangementerne er det f.eks. vigtigt, at de unge er aktive og medskabende. Et godt eksempel er årets Prespot 09 (koncert som lægger op til Spotfestivalen). Unge bands sender musik ind til en jury i håb om at komme til at spille til koncerten. Via Mindspotternes netværk har Mindspot fået kontakt til en ung konferencier og en ung fotograf, som hjælper med at afvikle arrangementet. De unges relationer sættes i spil, da det i høj grad er deres venner og bekendtskaber, der møder op på selve aftenen som publikum. Hermed bruges netværk og de unges kommunikationsværktøjer til at skabe PR og opmærksomhed omkring arrangementet. Denne måde at arbejde på er med til at synliggøre bibliotekets demokratiske ansigt.

Demokrati i praksis

I projektet er der arbejdet med en ny tilgang i udviklingen af Mindspot-universet. Projektidéen til YOUng blev udviklet ved netværksmøder med ungdomsklubber, ungdomsorganisationer, skoler, unge og kunstnere. Det har været tankegangen at få så mange input som muligt fra ungdomsmiljøet og ud fra disse at skabe en platform, som de unge har været med til at udforme.

Ansættelsen af Mindspotterne har været en måde at få direkte og konkret input til arrangementer, mindspotrummet, placeringer i byen med spotmobilen mm. Denne kontinuerlige dialog har været uundværlig og har været en måde at involvere de unge på.

En anden måde, hvor den demokratiske proces i høj grad har været afgørende, er tilblivelsen af bøgerne Projektguiden - En håndbog for unge projektmagere og portrætbogen Aftryk - Unge i Århus. I skabelsen af Aftryk har to mindspottere samt en frivillig redaktion på otte fået oplægget: “Lav en bog om unge i Århus”. I skabelsesprocessen har de unge selv sat rammerne for indhold, fundet portrætpersoner, lavet grafik, foto og styret processen fra idé til bog. Derudover har bogen givet en stemme til 27 portrætpersoner, som skildrer diversiteten i ungdommen i Århus. I denne proces har det demokratiske valg været direkte i de unges hænder.

Ungdommen i fokus

Igennem de sidste 2 1/2 år har Mindspot afholdt 30 arrangementer, kampagner og events samt været ude med Spotmobilen 28 gange i sommeren 2008 og 2009. Dette har primært været på de unges præmisser. Arrangementerne har som nævnt været lavet i samarbejde med unge, og Spotmobilen har været ude på pladser og festivaler i byen, hvor de unge færdes.

Mindspot har også et fysisk område på biblioteket, det er udviklet i samarbejde med mindspotterne og andre unge. Det har været vigtigt i området, at de unge har kunnet sætte sit aftryk, og at der er plads til at være ung. Dette har betydet, at vi i øjeblikket arbejder videre med nye tiltag, hvor unge er i centrum. Det ene tilbud er videreførelsen af Månedens spot, hvor Mindspot tager billeder og skriver en artikel om unge up-coming bands, Spot on, hvor Mindspot lægger gulv til et arrangement, som de unge arrangerer i samarbejde samt art SPOT, der giver mulighed for at formidle unges kunst i Mindspot-området og på mindspot.dk.

Læs mere på Bibliotekets website: www.aakb.dk/mindspot
De unges website: www.mindspot.dk

Refleksionsrapport: Mindspot – Make it your library: www.aakb.dk/mindspot
Film: Mindspot – the Movie. The Library as a Universe: www.aakb.dk/mindspot

Lokalbibliotek i Herning

 

Denne side er kapitel 10 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009