Modeludvikling med nærdemokrati

Ane Righolt og Karin Lund, Aalborg Bibliotekerne

Bibliotekerne spiller en helt særlig rolle som bærere af den demokratiske kultur. Men oftest har vores opgave været at stille informationer til rådighed, altså den passive formidlerrolle. Med projektet “Modeludvikling af bibliotekets arbejde med nærdemokrati” har vi på Aalborg Bibliotekerne ønsket at udfordre os selv til at have øget fokus på, at vi skal arbejde som understøttere af og facilitatorer i den lokale demokratiske proces og at styrke bibliotekerne som demokratiske væksthuse - og alt dette på en mere offensiv og dialogorienteret facon.

En anderledes måde at arbejde på

Projektet har organisatorisk været forankret i vores lokalbiblioteker, en anderledes måde at arbejde på, fordi vi normalt forankrer vores projekter centralt. Projektgruppen har valgt til start at afprøve samarbejder i det små og have fokus på forskellige delprojekter, og disse har så efterhånden i projektperioden dannet basis for udvidede samarbejdsrelationer og en håndgribelig model for arbejdet med nærdemokrati. En model der forhåbentlig kan bruges af andre biblioteker.

Aktiviteter i dagligdagen

Arbejdet i projektet har spændt vidt indenfor det overordnede mål at optimere, udvide og systematisere bibliotekets rolle som rammeskabere og initiativtagere. De dagligdags aktiviteter har omfattet

  • initiativtagning til etablering af lokalt samråd
  • velkomstarrangement på lokalbibliotek for nye borgere i samarbejde med lokale virksomheder og foreninger
  • undervisning af unge i de færdigheder, der er nødvendige for at deltage i den demokratiske proces (demokrativærk-tøjskasse for 1. G’ere i et samarbejde mellem gymnasiebibliotekar, lokal politiker og gymnasielærer)
  • indledende samarbejde med integrationsråd og sprogcaféer om undervisningsforløb

Projektets tema har desuden været understøttet af diverse arrangementer i projektperioden.

Fokus i aktiviteterne har ligget på tæt dialog med borgerne, understøttelse af den enkelte borgers følelse af medborgerskab, samarbejde med lokale aktører, biblioteket som ’fælled’ og demokratisk væksthus samt bibliotekspersonalet som opsøgende og skabere af sammenhæng og dialog.

Model for ekstraordinære aktiviteter

Modellen blev udviklet til og afprøvet ved Europa-Parlamentsvalget i 2009. Den er baseret på samarbejde med kommunen om bl.a. brevstemning på bibliotekerne, intime cafémøder om politiske emner (markedsført via sms). Cafémø-derne blev før og efter afholdelse spejlet i hjemmeside, storskærme og web-nyhedsbreve (tekst, billeder og podcasts). Indhold på hjemmeside og storskærme har været vinklet mod hverdagsaspekter og udsagn fra borgerne om disse. Fokus i modellen er en blanding af det nære og det digitale, ’erkendelsesformid-ling’ frem for materialeformidling og høj relevans for borgeren.

Modellen bliver genbrugt og udbygget til Kommunalvalg 2009.

Patchwork og afsmittende effekt

Projektet har været en udfordring på mange måder, især de mange eksterne relationer har taget tid at etablere, og har ikke været stringente fra starten. Men der er i høj grad skabt grobund for nye og øgede samarbejder både lokalt og kommunalt. Biblioteket har markeret sig som en aktiv medspiller og fået mange positive tilkendegivelser om fortsættelse af lignende aktiviteter.

Arbejdet med nærdemokrati på en så koncentreret måde har været en øjenåbner for os. Selv om vi altid har haft fokus på vores demokratiske rolle, har bibliotekspersonalets nye roller og aktiviteterne i projektet smittet af på og beriget de øvrige aktiviteter, vi arbejder med. Vi har derfor i projektperioden jongleret med mange lapper af nye og allerede planlagte tiltag, der tilsammen har dannet et fint patchwork.

Projektet har været i god sammenhæng med og givet inspiration til vores store digitale projekt netting.dk, arbejdet med medborgercenter Trekanten i et udsat boligområde, nyindretning af hovedbiblioteket, hvor flere inspirationsrum har demokratiske elementer samt nyindretning af et lokalbibliotek med profilen ’den aktive borger’.

Projektet afsluttes med en konference den 3. november 2009. Projektets erfaringer og model præsenteres herefter i en ’kogebog’.

 

Denne side er kapitel 9 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009