I Midten af demokratiet

Iben Østerbye, Herning Bibliotekerne

Rammen er sat. Et helt nyt lokalbibliotek slog dørene op den 17. August 2009. Dørene til et lokalbibliotek placeret i et nybygget og nyindviet Mediehus i bymidten af Herning. Profilen er klar. Biblioteket med fokus på nyhed, refleksion og debat. En debat med udgangspunkt i aktualitet, holdninger og engagement skabt i et samspil mellem to fagområder, nemlig Mediehuset Herning Folkeblad og Herning Bibliotekerne.

Borgernes Herning

Herning Bibliotekerne har tidligere gjort erfaringer med styrkelse af det lokale demokrati gennem projektet “Borgernes Herning”. Med etablering af nyt lokalbibliotek i nyt Mediehus med bl.a. Herning Folkeblad, hvor hovedhjørnestenen i begge virksomheder er nyhedsformidling, har vi valgt at tage tråden op fra det tidligere projekt med henblik på at styrke og kvalificere den lokale debatkultur, så borgerne engageres og tager stilling til udviklingen i samfundet omkring dem. Det er i mødet mellem mennesker og ved styrkelsen af den individuelle refleksion og stillingtagen til samfundets udvikling, at vi styrker den enkeltes aktive medborgerskab. Det sker med afsæt i en af grundstenene i bibliotekernes virksomhed – nemlig aktualitet.

Nyhedsformidling med perspektiver

Biblioteket i Midtbyen er indrettet uden reoler fyldt med bøger. Nyheder og baggrundsstof præsenteres på skærme i tre rammer med overskrifterne den globale, den nationale/lokale og den redigerede virkelighed. To nyhedsformidlere, med henholdsvis samfundsvidenskabelig og humanistisk baggrund suppleret med en bibliotekar, har til opgave at lave dybdegående research i nyhedsverdenen. Nyhedsformidlerne skal følge med i nyhedsstrømmen og tage aktuelle og interessante emner op til debat. Udfordringen er at sørge for, at formidlingen af nyhederne bliver perspektiverende og sætter spørgsmålstegn ved, hvad det er, der sker. På den måde får brugerne af biblioteket andre vinkler at tænke over, end de ellers får fra de gængse medier. Brugerne skal reflektere over nyhederne, så de kan se, at verden ikke altid er så enkel og ligetil. Der er ofte to eller flere sider af den samme sag, men det er sjældent, at vi ser mere end en.

Ved fem borde er der mulighed for at reflektere alene eller sammen to og to, og der er lagt op til større dialog på tværs ved samtalebordet i midten af rummet. Alle møbler er mobile, så rummet hurtigt kan ændres til et debatforum for 50 personer.

Fagligheder krydses

I tæt samarbejde med de journalistiske medarbejdere på Herning Folkeblad er vi i gang med at udvikle nye formidlingsformer om den demokratiske debat i det fysiske rum. Journalister og redaktører inddrages direkte i debatoplæg, hvor vi bl.a. går bag om forsiden på dagens avis og drøfter nyhedernes valg og indhold. Lokale politikere indbydes til rundbordssamtale om kontroversielle emner, og der etableres videokonference med eksperter langt fra Herning. Rammen er ny, idéerne bobler, og nu skal de afprøves. Der er lagt op til debat, og ordet er frit!

Lokalbibliotek i Herning

 

Denne side er kapitel 8 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009