TEMA: Biblioteket som demokratisk væksthus

Det danske samfund er grundlagt på en række værdier om f.eks. demokrati, frihed og ligebehandling. Kendskabet til dem er vigtige for at deltage i samfundets fællesskaber og processer, og der er et stort behov for at forstå de demokratiske værdier og spilleregler bedre, så vi kan omsætte dem i praksis og gøre dem konkrete i dagligdagen. Bibliotekerne spiller en helt særlig rolle som bærer af den demokratiske kultur. Her kan alle mødes på lige fod og neutral grund. Samtidig har stort set alle borgere tillid til biblioteket, og derfor er de velegnede som væksthuse for demokrati og medborgerskab, som begge er basale elementer i velfærdssamfundets sammenhængskraft.

I dette tema præsenterer vi en god håndfuld projekter, der alle har fået tilskud fra Udviklingspuljen for folkeog skolebiblioteker under indsatsområdet ”Biblioteket som demokratisk væksthus”. Hensigten med dette indsatsområde er at iværksætte forsøg, der kan styrke det demokratiske velfærdssamfunds sammenhængskraft og det enkelte menneskes følelse af medborgerskab.

Denne side er kapitel 6 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009