Fremtidens biblioteksbetjening af forskere

Jakob Nedergaard Mortensen

Hvad bliver bibliotekets rolle for forskeren i fremtiden? Har forskningsbiblioteket overhovedet en rolle? Dette er store spørgsmål, som professor Hans Siggaard Jensen forsøger at besvare i et omfattende analysearbejde for DEFF, Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek.

 

Professor Siggaard synes allerede nu at kunne slå én glædelig ting fast: Forskningsbibliotekerne har en rolle at spille i fremtidens forskningsmiljø. Ved et kig i det foreløbige udkast til en rapport, som forskeren netop har færdiggjort, tegner der sig endog en række mulige scenarier. Dem skal vi vende tilbage til.

Social netværksanalyse og workshops

Opgaven med at vurdere forskningsbibliotekernes fremtidige rolle er grebet utraditionelt an. Bag undersøgelsen står The Lime Guild, som Siggaard er medejer af. Her har man afdækket, hvor DEFFs kerneinteressenter, som er brugere af forskning, får deres viden fra – og hvad de bruger den til. Deltagerne har talt såvel universitetsrektorer og -dekaner, forskningsbiblioteksledere, IT- og udviklingschefer på forskningsbibliotekerne samt repræsentanter for DEFFs styregruppe og koordinationsudvalg. En sådan social netværksanalyse er foretaget ved at afdække interessenternes kommunikation og kontakt med omverdenen.

Ligeledes har den interaktive del af udredningsarbejdet været tillagt afgørende betydning. Et mantra har været, at biblioteks- og forskningssektorens egne folk har skullet deltage aktivt i processen og komme med input. To workshops er i den forbindelse vigtige bidrag. Den første del af denne to-trins raket blev skudt til vejrs i august, hvor den første workshop fandt sted i Styrelsens lokaler. Arbejdstitlen for dagen var ’Value creation and the Library of the Future’ og havde deltagelse af en snæver kreds af DEFF-in-teressenter. Deltagerne fokuserede på visionsarbejde, værdiskabelse og interessentanalyse.

Fra vision til roadmap

Når The Lime Guild i samarbejde med DEFF-sekretariatet slår dørene op for den anden workshop den 5. oktober 2009, er dette netop overskriften. Sammen med Siggaards rapportudkast kommer resultaterne fra den første workshop til at danne baggrund for denne dag, hvor et omfattende antal invitationer er sendt ud til såvel forsknings- som bibliotekssektoren.

På workshoppen vil man forsøge at forberede et dynamisk roadmap, der forbinder det hidtidige visionsarbejde med mulige løsninger i forhold til fremtidens biblioteksbetjening af forskere. Igen er intentionen med dagen, at den fælles videnskabelsesproces skal dominere, og vanetænkningen udfordres. Målet er at få skabt et fælles intellektuelt udgangspunkt, som kan danne basis for den støtte, der er nødvendig for at højne dansk forskning. Samtidig vil disse input blive anvendt til yderligere at præcisere og konkretisere Siggaards endelige bud på forskningsbibliotekets rolle for det fremtidige forskningsmiljø.

Hvorfor denne undersøgelse?

Det er en central problemstilling i forhold til udviklingen af bibliotekerne som infrastruktur for forskerne at sikre, at alle forskere kan få adgang til publicerede forskningsresultater. Det mener Det Strategiske Forskningsråd, som har foreslået at igangsætte udredninger om og analyser af:

  • Bibliotekers mulighed for betjening af forskere
  • Behovet for midler til digitalisering af videnskabeligt materiale
  • Behovet for koordinering og finansiering af registre og databaser

Ligeledes har Danske Universiteter i 2008 fremlagt en række anbefalinger vedrørende biblioteksforhold med udgangspunkt i universiteternes behov for videnforsyning og videndeling. Det er den handske, som DEFF-sekretariatet nu har samlet op. Rapporten ventes at kunne inspirere Sekretariatets arbejde med en ny strategi for DEFF, som påbegyndes i dette efterår.

Som tidligere nævnt peger rapportudkastet på en række nye indsatsområder, hvor det blandt andet vil være naturligt at lade forskningsbibliotekets ekspertise råde; Innovation, E-læring og metaanalyse. Pladsen her er for trang til uddybning, men man kan læse mere på DEFFs hjemmeside. Den endelige rapport ventes at foreligge primo november 2009.

 

Denne side er kapitel 4 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009