Internationalt

Europeana

Den fælles adgang til den europæiske kulturarv i form af http://www.europea-na.eu/ har været i luften i et halvt års tid. Det indledende EU-projekt EDLnet, hvor specifikationerne er udarbejdet, er afsluttet. Til at udfylde denne rolle er startet et nyt EU-projekt Europeana v.1.0.

Der var den 2. og 3. april 2009 KickOff møde i Europeana v.1.0. Der er flere eksperter og flere deltagere i dette projekt end i forløberprojektet EDLnet.

Danske eksperter i Europeana v.1.0. er Birte Christensen-Dalsgaard, Det Kongelige Bibliotek og Leif Andresen, Styrelsen for Bibliotek og Medier.

Det er vigtigt at være opmærksom på at Europeana nu er en prototype for samlet adgang til den europæiske kulturarv. Der er ikke færdige fungerende services, og der blev f.eks. lavet en række engangsløsninger for at indsamle data. Den forventede automatiske metode til indsamling nåede af mange årsager ikke at komme i drift i den indledende fase.

Det betyder at det nuværende Europeana ikke uden videre kan skaleres op. Derimod skal der nu udvikles en egentlig stabil tjeneste med løbende opdateringer og en driftssikker organisation. Denne udvikling skal understøttes af Europeana v.1.0. En af udfordringerne bliver sikring af etablering af nationale centre for indsamling af registreringer af digitaliseret materiale.

Leif Andresen

Konference om en europæisk bibliotekspolitik

Den europæiske biblioteksforening Eblida og Naple – et netværk af nationale folkebiblioteksmyndigheder i Europa – afholdt den 7.-9. maj en konference i Wien. Konferencen forsøgte ud fra de hidtidige erfaringer med biblioteksprojekter i Europa at skitsere forudsætninger og mål for en bibliotekspolitik. Der var primært fokus på to behov: for det første at sikre en fortsat eksistens af et ’public domain’ rum for biblioteksmaterialer – altså hindre at for restriktive og kostbare ophavsretslige bestemmelser reelt indskrænker borgernes mulighed for at få adgang til biblioteksmaterialer. For det andet var der fokus på behovet for et ’green paper’ eller ’white paper’, – altså et katalog over de problemstillinger og udfordringer, bibliotekerne står overfor i vidensamfund, hvor mediebenyttelsen ændres markant og kræver udvikling af nye ydelser. Endelig pegede konferencen ikke overraskende på behovet for flere finansierede europæiske projekter og på udbygning af kendte aktiviteter, herunder Europeana.

Jens Thorhauge

 

Denne side er kapitel 13 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009