Ny rapport om koordination af materialeforsyningen

Kamma Kirk Sørensen

Rapporten kommer med anbefalinger til initiativer, der kan forbedre materialeforsyningen mellem folke- og forskningsbiblioteker


Bibliotekernes lånesamarbejde er et centralt element i den danske biblioteksmodel. De senere års strukturreformer, centralbiblioteksreformen og den generelle medieudvikling påvirker lånesamarbejdet. På opdrag fra Biblioteksrådet har en arbejdsgruppe derfor hen over vinteren arbejdet med en overordnet målsætning om at sikre den bedst mulige materialeforsyning for bibliotekernes brugere. Det har resulteret i en rapport, hvor arbejdsgruppen anbefaler tiltag, der kan bidrage til at forbedre materialeforsyningen.

Interurbanudlånet i dag

Med bibliotek.dk og lånesamarbejdet blev der givet yderligere adgang til forskningsbibliotekernes materiale for den resterende del af befolkningen. En stor del af interurbanlånet i 2007, ca. 2,94 mio. (inkl. fornyelser), går således gennem bibliotek.dk (ca. 1,25 mio. bestillinger). Størstedelen af materialerne leveres af folkebibliotekerne, mens de 42 største forskningsbiblioteker udlåner ca. en halv million enheder årligt til folkebibliotekerne. Statsbiblioteket er en central spiller i leveringen, da over halvdelen af disse materialer kommer fra Statsbiblioteket.

Den fortsatte udvikling

Antallet af de 16 største forskningsbibliotekers almindelige udlån af fysiske enheder er faldet hvert år siden 2000. Samtidig oplever forskningsbibliotekerne en øget efterspørgsel efter digitale informationsressourcer. Denne udvikling påvirker naturligvis prioriteringen hos det enkelte forskningsbibliotek i retning af at flytte ressourcer fra den fysiske samling til licenser. En sådan udvikling vil med tiden reducere folkebibliotekernes mulighed for at bestille efterspurgt materiale hos forskningsbibliotekerne. Det har derfor været relevant for arbejdsgruppen både at fremkomme med anbefalinger på det analoge og det digitale område.

Arbejdsgruppens anbefalinger

I rapporten er der skitseret en række udfordringer og løsningsmuligheder, hvoraf nedenstående er arbejdsgruppens fire endelige anbefalinger til tiltag, der umiddelbart kan iværksættes og bidrage til at forbedre materialeforsyningen.

  • Iværksættelse af en analyse af bestillinger i BOB-basen, som kan afdække hvilke af forskningsbibliotekernes materialer der efterspørges. Analysen kan hjælpe til med at afdække, hvorvidt der er tale om en meget bred og varieret efterspørgsel eller en smallere efterspørgsel efter nyere faglitteratur og potentielt give pejlemærker for, hvilke materialer og emneområder centralbibliotekerne skal supplere samlingerne med.

  • Afholdelse af workshop om muligheder for hurtigere visning af nye katalogposter/undervejstitler i DanBib. Forskellen på den nuværende katalogiseringspraksis i hhv. folkebibliotekerne og forskningsbibliotekerne gør at folkebibliotekernes materialer har længere accessionstid, og at forskningsmaterialerne hurtigt er synlige i bibliotek.dk.

  • Igangsættelse af et forsøgsprojekt med ’straks-køb’. Straks-køb modellen baseres på samarbejde om materialeindkøb mellem universitets- og folkebiblioteker. Samarbejdsmodellen skal sikre at der hurtigt indkøbes flere eksemplarer, når der konstateres en stor efterspørgsel f.eks. i form af en reservationskø, (en ’au-tomatisk’ alarm ved mange folkebiblioteksbestillinger på samme materiale til universitetsbiblioteket) som udmøntes i/udløser indkøb af et ekstra eksemplar.

  • Iværksættelse af et forsøg med tilkøb af ’walk-in-use’ på udvalgte folkebiblioteker og med udvalgte licenser. Hovedproblemet på det digitale område er den begrænsede adgang til licenser. Den generelle betalingsvillighed bygger på en eksklusivitet, der medfører at der ikke er adgang, hvis man ikke betaler. Arbejdsgruppen anbefaler derfor at afprøve mulighederne for at tilkøbe walkin-use på en række folkebiblioteker for bl.a. at afprøve holdningen hos leverandørerne og for at have et udgangspunkt for den fremadrettede udvikling.

Desuden forventer arbejdsgruppen at følgende initiativer kan bidrage til at forbedre materialeforsyningen:

  • DanBib som ægte fælleskatalog
  • Worldcat som katalogiseringskilde
  • Centralbibliotekernes samarbejde om overvågning af udvalgte emneområder

Opfølgning

Rapporten har været forelagt Biblioteksrådet, der bakker op om arbejdsgruppens anbefalinger. Rapport om koordination af materialeforsyningen i folke- og forskningsbiblioteker kan findes på www.bibliotekogmedier.dk.

 

Denne side er kapitel 12 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009