National opsamling af brugerskabte data

Leif Andresen

Under Netbibliotekspuljen er der i april 2009 indkaldt ansøgninger til indsatsområdet National opsamling af brugerskabte data med ansøgningstermin den 29. maj 2009.

Formålet er at få etableret en national opsamling af brugerskabte data. Baggrunden for en national opsamling er at skabe en kritisk masse for biblioteksrelevante brugerskabte data (BSD) og at bringe disse brugerskabte data længere ud, end hvad det enkelte bibliotek/website formår.

Den nationale service er en database, som kan modtage, opbevare og udlevere brugerskabte data. De brugerskabte data er først og fremmest data, som er indtastet af brugerne, dvs. brugerne af bibliotekernes sites, herunder bibliotekskataloger, netbiblioteker, fagportaler og bibliotek.dk. Dataene i databasen opbevares som poster under de enkelte materialers id-numre. Det forventes at biblioteker/ websites som er tilsluttet denne service, også har mulighed for at trække på en national service for værkvisning, således at data afgivet til en enkelt manifestation af et værk kan knyttes til alle værkets manifestationer. På denne måde sikres at f.eks. anmeldelser af flere udgaver af samme titel kan vises samlet.

Der har i løbet af 2008 været to udredningsprojekter med deltagelse af folkebibliotekerne i Gentofte, Herning og Århus samt DBC og i det første projekt også Axiell. De to projekter resulterede i følgende dokumenter:

Udredning om national opsamling af brugerskabte data af 26. september 2008, Brugerskabte data – en national service (BSD) af 28. november 2008 og Brugerskabte data –en national service (BSD) – produktbeskrivelse af 28. november 2008.

Der er en ramme på 500.000 kr. i 2009 og 1.000.000 kr. i 2010 til rådighed for indsatsområdet med henblik på udvikling, etablering og initial drift.

Det skal understreges at national opsamling af brugerskabte data ikke blot er en teknisk leverance, men skal fungere i et frugtbart samspil med folkebiblioteker og øvrige biblioteker og institutioner. Styrelsen for Bibliotek og Medier har opfordret til at der dannes konsortier bl.a. for at sikre dette.

Krav til en løsning

Som et særligt krav skal der redegøres for hvordan der kan opstilles en forretningsmodel, som fra 2011 vil gøre det muligt for tjenesten at hvile i sig selv med indtægter fra biblioteker, netbiblioteker m.v. Det vil være muligt for tjenesten at søge om udviklingsmidler fra netbibliotekspuljen, men det må ikke være en forudsætning for den løbende vedligeholdelse af national opsamling af brugerskabte data.

Det vil være en forudsætning for bevilling af tilskud at der etableres en af styrelsen godkendt organisering til varetagelse af drift efter projektets afslutning. Det skal fremgå at ændringer af organiseringen skal godkendes af styrelsen, og at der skal indsendes et årligt revideret regnskab til styrelsen. Bibliotekerne skal behandles ens, og evt. overskud enten anvendes til videreudvikling eller med styrelsens godkendelse til gavn for biblioteksvæsenet.

De tekniske specifikationer fra ovennævnte projekter skal som udgangspunkt overholdes, men ansøgeren har mulighed for i forbindelse med ansøgningen at foreslå og beskrive justeringer. Endvidere skal det i bibliotek.dk-regi udviklede XML skema for brugerskabte data kunne anvendes.

Supplerende tekniske specifikationer, XML skemaer m.v. skal godkendes af Styrelsen for Bibliotek og Medier. Denne forudsætning gælder også efter at udviklingsperioden er afsluttet og tjenesten er overgået til endelig drift.

Perspektiver

Med etablering af en fælles infrastruktur for brugerskabte data sikres at biblioteker og netbiblioteker kan opfattes som et sammenhængende system og ikke som isolerede enklaver. For mange brugere virker bibliotekerne som et sammenhængende hele ikke mindst som følge af den effektive materialeforsyning, som det interurbane lånesystem med de sidste års effektiviseringer og automatiseringer giver. Det er vigtigt at bibliotekerne også hvad angår brugerskabte data får et tilsvarende image af et sammenhængende hele.

Hedehusene Bibliotek: Foto Bjarke ørsted

 

Denne side er kapitel 10 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009