Biblioteker i hele landet: Etablering af nye tilbud

Jonna Holmgaard Larsen

Strukturen i det danske biblioteksudbud har gennemgået en markant forandring de seneste 20 år. Gennem hele denne periode er antallet af betjeningssteder faldet. Mest markant var det med strukturreformen i 2007, der gav anledning til lukning af 131 betjeningssteder inden for et år.

Lukning af betjeningssteder i lokalområder langt fra hovedbiblioteket eller en filial kan give problemer især i forhold til bestemte befolkningsgrupper, da den enkelte borger i lokalområdet nu kan have lang vej til det nærmeste bibliotekstilbud.

På den baggrund udmeldte kulturminister Carina Christensen i marts måned et ekstraordinært indsatsområde under Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker: Biblioteker i hele landet. Formålet er at initiere nye tiltag, der kan nå borgerne i lokalområderne som alternativ til nedlagte filialer. Ved at udvikle og omlægge biblioteksstrukturen gennem alternative betjeningstiltag, kan biblioteket forblive et både kulturelt og læringsmæssigt tilbud for alle uanset fysisk afstand. Gennem nye teknologier, elektroniske ressourcer og brugertilpassede fysiske initiativer åbnes muligheder for at leve op til dette.

Under indsatsområdet Biblioteker i hele landet ydes der tilskud til nyudvikling af sådanne bibliotekstilbud, men også til tilbud, som er kendte og afprøvede i andre kommuner. Det er en forudsætning for tilskud, at de decentrale bibliotekstilbud der etableres, giver en reel udvidet adgang for borgerne i forhold til de eksisterende tilbud.

Der gives tilskud til:

1. Selvbetjent filial

Der gives tilskud til indretning af en biblioteksfilial baseret på delvis selvbetjening. Tilskuddet gives til nødvendig nyindretning og etablering af den teknologi, der gør det muligt for borgere selv at låse sig ind på biblioteket og betjene sig selv i en fastsat udvidet åbningstid samt til etablering af webcam adgang, der giver borgeren mulighed for at chatte med en bibliotekar på hovedbiblioteket eller på et evt. fælles callcenter, der drives i et mellemkommunalt samarbejde.

Det er en forudsætning at der er personale til stede i en del af den ugentlige åbningstid.

2. Bogbusbooking

Der gives tilskud til etablering af tilbud, der giver borgerne mulighed for at rekvirere en bogbus til et boligområde, en institution, en arbejdsplads eller en event. Det kan ske ved anvendelse af ledig tid med en eksisterende bogbus, eller ved nyindkøb af en minibus. Det er en forudsætning at der er tale om en udvidet service i forhold til det eksisterende tilbud.

3. Afhentningssted

Der gives tilskud til etablering af afhentningssted for materialer bestilt over internettet på skole, i butik eller andet sted, hvor der er en åbningstid, der giver borgerne mulighed for at komme, også uden for normal arbejdstid.

4. Integration af folke- og skolebibliotek

Der gives tilskud til at etablere et integreret bibliotekstilbud for både folke- og skolebiblioteksfunktion. Det er en forudsætning for tilskud, at der er tale om et reelt integreret og ligeværdigt tilbud. Det er endvidere en forudsætning, at åbningstiden er udvidet i forhold til den nuværende åbningstid.

5. Bevaring af filial ved indgåelse af nye partnerskaber

Der gives tilskud til integration af nye services til borgerne på en eksisterende biblioteksfilial. Det kan f.eks. være borgerservice eller turistinformation. Det er en forudsætning at der sker en sammenflytning, og at det nye partnerskab medfører en udvidet adgang for borgeren med en længere samlet åbningstid.

6. Frie forsøg

Der gives tilskud til andre modeller inden for det overordnede formål med indsatsområdet. Det kan f.eks. være andre partnerskaber, der sikrer decentrale bibliotekstilbud, eller det kan være udvikling af helt nye betjeningsformer. Det kan f.eks. også være oprettelse af callcenter i samarbejde mellem flere kommuner.

Ved ansøgningsfristens udløb den 15. maj var der indkommet 58 ansøgninger, som beløb sig til i alt 13.1 mill. kr.

 

Denne side er kapitel 9 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009