Hvor er folkebibliotekernes nye børnesite?

Gitte Smed

Konceptet for folkebibliotekernes nye børnesite er i hastig udvikling. Siden Bibliotek og Medier i midten af marts 2009 modtog tilbud på etablering af børnesitet fra produktionsselskabet Copenhagen Bombay er det gået stærkt. Forskellige dele af tilbuddet er forhandlet og præciseret. Den redaktionelle og tekniske løsning er ved at være på plads, og vi forventer at resultatet af drøftelserne er en underskrevet kontrakt i juni 2009.

Konceptet for det nye børnesite

Børnesitet, der har arbejdstitlen pissegratis.dk, vil være et oplevelsesorienteret virtuelt univers der præsenterer materialetyper som bøger, film, musik, spil, mobil-features og websites på lige vilkår. Dertil kommer en række temaer – det kan eksempelvis være ’hajer’, ’gul’ eller Orla-prisen – der inddrager et mangfoldigt materialespektrum på nye og overraskende måder. Sitet og dets temaer får også liv uden for det virtuelle rum, da en integreret del af konceptet er, at sitet også skal leve i det fysiske bibliotek.

Den 26. maj blev der afholdt seminar om børnesitet for børnebibliotekarer i hele landet. På seminaret præsenterede Copenhagen Bombay ideer og en række temaer der skulle vælges. Seminaret var også et kick-off for de redaktionsgrupper der skal nedsættes for sitets tema- og fagredaktioner.

Det samlede initiativ på børneområdet

Styrelsen, Copenhagen Bombay, DR og Aalborg Bibliotekerne har løbende møder om en fælles agenda for det samlede initiativ på børneområdet (tv-udsendel-ser fra Aalborg Bibliotekerne og børnesitet). Drøftelserne skal sikre sammenhæng mellem universet på DR’s nye børnekanal, Ramasjang, som vil gå igen i deres tvprogrammer fra Aalborg, og børnebibliotekernes eget site, pissegratis.dk. Ud over børnekultur er fællesmængden mellem de to tiltag indtil videre temaerne, og der arbejdes på en model for en fælles beslutningsproces for temaerne som tilgodeser både DR og børnebibliotekernes site, samt ikke mindst bibliotekspersonalet.

Organisering i projektperioden

Styrelsen varetager det overordnede forhandlingsarbejde i projektet, og til at varetage det overordnede ansvar for sitet er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra bibliotekssektoren og leverandørsiden.

Medlemmer af styregruppen:

  • Jens Thorhauge (formand), Styrelsen for Bibliotek og Medier
  • Lone Knakkergaard, Centralbibliotekerne
  • Kirsten Boelt, Danmarks Biblioteksforening
  • Lars Bornæs, Bibliotekschefforeningen
  • Lars Christiansen, Copenhagen Bombay
  • Gitte Smed (sekretær), Styrelsen for Bibliotek og Medier

Suppleanter:

  • Lone Gladbo, Centralbibliotekerne
  • Britta Bitsch, Bibliotekschefforeningen
  • Finn Wraae Poulsen, Danmarks Biblioteksforening
  • Klaus Støvring, Copenhagen Bombay

Hovedredaktionen består af:

  • Lotte Lykke Simonsen, Gentofte Bibliotekerne
  • Iben Østerby, Herning Bibliotekerne
  • Pernille Bach, Copenhagen Bombay
  • Klaus Støvring, Copenhagen Bombay
  • Webgrafiker, Copenhagen Bombay

Herudover er der nedsat en sparringsgruppe, som har været særdeles aktiv i projektmodningsfasen og som vil være tilknyttet projektet som følgegruppe.

Hvor skal materialerne komme fra?

Styrelsen har været i dialog med DBC, og der er lavet en aftale om et udtræk af deres database, så der kan lånes materiale direkte fra børnesitet. Udtrækket er knyttet til databrønden i TING-konceptet, et samarbejde om informationsformidling mellem bibliotekerne i Århus, København og DBC, der lanceres i efteråret 2009.

Hvad kan du gøre?

For at børnesitet kan blive en succes, er det altafgørende at bibliotekspersonalet i børnebibliotekerne er engageret i at levere indhold til sitet. Det kan være i form af boganmeldelser, omtaler, tagging af materiale og andre typer indholdslevering. Ofte vil engagementet være via deltagelse i en tema- eller fagredaktion. Omfanget vil minimum være på linje med de ressourcer, der blev brugt på børnebibliotekernes tidligere website, DotBot. Vi håber at der vil være stor tilslutning til satsningen og at sitet får den opbakning, som vi synes det fortjener.

Hvis du vil vide mere...

Børnesitet får sit eget menupunkt på www.bibliotekogmedier.dk, hvor nyheder og information samt relevant dokumentation for sitet bliver publiceret. Der vil desuden være åbent for dialog med projektlederen.

Styrelsen vil informere bredt på hjemmeside og via email om børnesitets tidsplan for 2009, når den forventede kontrakt er på plads.

Hedehusene Bibliotek: Foto Bjarke ørsted

 

Denne side er kapitel 7 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009