Bibliotekerne i vidensamfundet

Jakob Heide Petersen

Rammerne for udvalgsarbejdet om folkebibliotekerne i vidensamfundet blev beskrevet i sidste nummer af Bibliotek og Medier. Udvalget påbegyndte arbejdet på et møde den 14. april 2009. Her drøftede udvalgsmedlemmerne organiseringen af arbejdet og forventninger til indholdet af rapporten.

Udvalget vil arbejde med overordnede strategiske spørgsmål om folkebibliotekernes fremtidige hovedopgaver og desuden beskæftige sig med mere konkrete spørgsmål inden for en række afgrænsede emneområder. Der var enighed om at tage udgangspunkt i globaliseringsrådets arbejde og i en analyse af folkebibliotekernes brugere og ikke-brugere.

Styrelsens direktør, Jens Thorhauge, præsenterede styrelsens fokusområder for biblioteksudvikling

  • Det fysiske bibliotek skal være attraktivt, nye koncepter for biblioteksrummet og traditionelle ydelser
  • Biblioteket skal ud til brugerne
  • Bibliotekets rolle på internettet skal styrkes
  • Biblioteket skal fokusere på mere værdiskabende funktioner gennem en aktiv rolle over for brugerne
  • Der skal udvikles nye relationelle ydelser

Fokusområderne afspejler en vision for et bibliotek, hvor den traditionelle informationsformidling er udgangspunktet for at biblioteket kan blive en aktiv partner i at omsætte information til viden.

Mødedeltagerne var enige om at nedsætte en række arbejdsgrupper, der kan analysere de mere afgrænsede emneområder. Den præcise afgrænsning, mandat og sammensætning af grupperne besluttes på udvalgets næste møde. Der var enighed om at der nedsættes 4-6 arbejdsgrupper. Arbejdsgruppernes opgaver vil formentlig omfatte nedenstående punkter:

  • Udvikling af bibliotekets traditionelle ydelser. Først og fremmest oplæg til udviklingen af litteraturformidlingen –både i biblioteksrummet, gennem inddragende aktiviteter i forhold til brugerne og på internettet.

  • Bibliotekernes digitale infrastruktur. Udviklingen af de lokale bibliotekssystemer, netbibliotekerne, bibliotek.dk og samspillet mellem tjenesterne.

  • Den digitale formidling af kulturarv og af licensbelagte informationsressourcer. Bibliotekernes formidling af nye digitale medier og af det materiale, der digitaliseres af kulturarvsinstitutionerne.

  • Lærings- og inspirationsaktiviteter bl.a. for læse- og it-svage borgere. Udbygning af eksisterende aktiviteter (læsekredse, romanklubber, læselyst og lærmere programmet.)

  • Partnerskaber. Der kan arbejdes med flere dimensioner. Med kan tænkes partnerskaber med afsæt i beslægtede områder med fokus på læring såsom skolebiblioteker og oplysningsforbund. En analyse af mulighederne kan tage udgangspunkt i borgerens livsforløb og de institutioner borgeren møder. Endelig kan der tænkes partnerskaber i form af strategiske alliancer f.eks. i samarbejde om styrket formidling.

  • Kompetenceudvikling. Analysen bør identificere hvilke kompetencer, der er nødvendige for at løse fremtidige opgaver. Desuden må arbejdet anvise, hvordan kompetencerne tilvejebringes og udvikles.

Udvalget blev allerede på første møde enige om, at Netbibliotekernes it-gruppe kunne arbejde med it-infrastrukturen eventuelt suppleret med yderligere deltagere i denne opgave. På det kommende møde den 12. maj vil udvalget endelig fastlægge arbejdsgruppernes antal, opdrag og sammensætning.

Udvalget har besluttet at der afholdes en række dialogmøder rundt i landet med bibliotekernes medarbejdere. Det er endnu ikke fastlagt, om der også skal afholdes debatmøder med et mere politisk indhold. På det kommende møde vil udvalget desuden drøfte, hvordan der kan etableres online fora med henblik på at diskutere de faglige problemstillinger. Indtil videre kan information fra udvalget studeres på styrelsens hjemmeside.

 

Denne side er kapitel 5 af 15 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:2".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/2/index.htm
© 2009