Nyt børnesite

René Olesen

Siden begyndelsen af 2008 har styrelsen og Koordinationsgruppen for Netbiblioteker undersøgt mulighederne for at få et nyt børnesite. Årsagerne hertil er bl.a. at koordinationsgruppen havde et ønske at om udvikle noget nyt efter fratagelsen af det statslige tilskud til DOTBOT, ligesom man i forbindelse med udarbejdelsen af regeringsrapporten Fremtidens biblioteksbetjening af børn blev inspireret til, hvordan det gode site skal opbygges.

Et af hovedbudskaberne i rapporten er at der skal tænkes i universer, når man formidler til børn. Netop derfor er udviklingen af sitet ikke kun en udvikling af et site, men af et samlet univers, der både skal eksistere på nettet og i det fysiske rum på biblioteket. Figurerne på sitet skal således gå igen i det fysiske rum, ligesom indholdet skal formidles og have sit særegne udtryk i de relevante fora.

Styrelsen bad Copenhagen Bombay, der er konceptudvikler af Morgenhår på DR1, om at komme med et bud på, hvordan et børnesite i bibliotekssektoren kan se ud. Ved udgangen af november præsenterede Copenhagen Bombay sit oplæg til koordinationsgruppen. Gruppen fandt at forslaget var så imponerende, at den valgte at gå videre med udviklingen af et nyt børnesite, der skal spille sammen med aktiviteter i det fysiske rum.

Styrelsen annoncerede under udbudsbekendtgørelsen i oktober en prækvalifikation til udvikling af børnesitet. Der var ét firma som ansøgte om at blive prækvalificeret og blev prækvalificeret. Det var Copenhagen Bombay. Styrelsen har i januar og februar arbejdet på at lave et omfattende og dækkende udbudsmateriale. I den proces har styrelsen holdt møde med den sparringsgruppe, der blev nedsat i sommeren 2008 med repræsentanter fra de ti ’gamle’ centralbiblioteker og fået deres input til materialet. Herudover har der været afholdt møder med repræsentanter fra Spørg Olivia og Danmarks Blindebibliotek med henblik på samarbejde mellem det nye site og de eksisterende tilbud.

Efter at have fået kommentarer til udbudsmaterialet fra både sparringsgruppen og Koordinationsgruppen for Netbiblioteker blev udbudsmaterialet udsendt til Copenhagen Bombay medio februar 2009. Efter tre uger vil styrelsen modtage tilbuddet, og herefter vil der foregå konkrete forhandlinger. Hvis forhandlingerne forløber positivt, er det styrelsens formodning at der kan indgås kontrakt inden udgangen af marts 2009.

For at børnesitet kan blive en succes, er det altafgørende at der sker en indholdslevering fra bibliotekspersonalet i folkebibliotekerne. Styrelsen har tidligere skrevet ud til alle folkebiblioteker og orienteret om dette. Vi håber at satsningen får den opbakning, vi synes den fortjener.

Styrelsen vil når aftalen er indgået informere om det på www.bibliotekogmedi-er.dk. Og vi vil skrive direkte til alle folkebiblioteker om tidsplanen for 2009, når den er på plads efter den forventede kontraktindgåelse.

 

Seminar: Børnekultur på tværs - Fremtidens uddannelsesbehov

Om uddannelse af kulturformidlere, der arbejder med børn og unge

Den 15. april 2009 afholder Børnekulturens Netværk et seminar, der har til formål at belyse fremtidens uddannelser i formidling af børnekultur, herunder muligheder og perspektiver. Det er desuden intentionen at udbrede kendskabet til erfaringerne bag forsøgsuddannelsen -som er blevet evalueret af firmaet Pluss Leadership - og markedsføre den nye formidleruddannelse.

Seminaret henvender sig til både udbydere, brugere og aftagere blandt kulturog uddannelsesfolk, og det er intentionen at deltagerne i dagens løb gennem diskussion og meningsudveksling får skitseret et behov, konkretiseret nogle metoder og skabt et grundlag for fælles handling.

Rektor for Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Lars Qvortrup vil indlede, og der vil være både brandtaler og inspirationsoplæg fra de ovennævnte uddannelsesinstitutioner, og studerende fra forsøgsuddannelsen føres som vidner.

Yderligere oplysninger kan ses på www.boernogkultur.dk

 

Denne side er kapitel 11 af 16 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/1/index.htm
© 2009