Bogstart er skudt i gang

Kamma Kirk Sørensen

Den 2. marts begyndte biblioteker over hele landet at dele gratis bogpakker ud til børn i udsatte boligområder. 15 kommuner er med i Bogstart, som er sat i gang af Styrelsen for Bibliotek og Medier. Børnene får en bogpakke fire gange i alt. Når barnet er seks og 12 måneder, besøger biblioteket familierne derhjemme. Når barnet er 18 måneder, inviteres familien til at hente en bogpakke på biblioteket, og ved barnets treårs fødselsdag gives en bogpakke i forbindelse med dagtilbuddene i lokalområdet. Ud over bogpakkerne afholder bibliotekerne sprogstimulerende aktiviteter for børnene som f.eks. rimetimer og giver inspiration til forældrene om børns sprog og læsning.

Indholdet i bogpakkerne er udvalgt af et uafhængigt udvalg, der har valgt materialerne blandt forslag indsendt af de danske forlag. Bogudvalget har fastlagt kriterier for udvælgelse af materialer til bogpakkerne på de forskellige alderstrin (henholdsvis 6 mdr., 1 år, 1 1/2 år og 3 år) og derefter foretaget udvælgelsen.

Bogpakke 6 måneder
Materialerne i pakken til de seks måneder gamle børn er sammensat af bøger og cd’er, som barnet både kan have glæde af nu og fremover. Med leporelloen "Dyr i verden" og foto-pegebogen "Min verden" er der lagt vægt på simple illustrationer, som barnet både selv kan kigge på og røre ved og få ledsaget af forældrenes ord og stemmer. Også musik og sang er repræsenteret i form af bogen "Tip Tap Tønde" med fagter og tekster til sangene på den vedlagte cd.

Bogpakke 1 år
I bogpakken til de etårige er der lagt vægt på rim og remser, med bogen "Nede i Fru Hansens Kælder", mens simple sange og narrative forløb, uden eller med meget lidt tekst, er repræsenteret i antologien "Krudtugler og englebasser". "Min store ordbog" er en pegebog med illustrationer af mange af de ting, som omgiver børnene i deres hverdag, hvilket kan fungere som udgangspunkt for at tale om billederne. Som en ekstra gave er der vedlagt et ’læ-semeter’ – et målebånd med illustrationer og ti læsetips – til at hænge op på væggen.

Bogpakke 1 1/2 år
Foruden et ark med farverige klistermærker med Bogstartelefanterne i forskellige læsesituationer er der i bogpakken til de halvandet år gamle børn musik og sang med "Alberte synger med de små", der både indeholder sangbog og cd. Dertil er der valgt bøger hvor en simpel tekst supplerer narrative forløb som i Bogstarts signaturbog "Kaj læser bog" og i "Lille Bamse", der også indeholder en dvd, med historierne fra bogen.

Bogpakke 3 år
Gentagelser, følelser, det identificerbare og det eventyrlige er omdrejningspunkterne for udvælgelsen af bøger til bogpakken til de treårige. Alle tre bøger er billedbøger med et mere udfoldet handlingsforløb. Både "Finn Hermann" og "De tre Bukke Bruse" er fantasifulde historier med et gentagelsesforløb mens "Plasterpigen" repræsenterer følelser som barnet kan identificere sig med. Dertil er der en malebog i pakken. Malebogen har blanke sider, så børnene selv kan udfylde den og lave deres egen bog.

Foruden materialerne til bogpakkerne har bogudvalget været sparingspartnere på udvælgelsen af materialer til boglister, der lægges ved hver bogpakke til inspiration for forældrene. Valg af materialer til boglisterne har taget udgangspunkt i de indsendte forslag fra forlagene. Dertil har bogudvalget kunnet supplere med yderligere titler. De endelige boglister er herefter sammensat af Styrelsen for Bibliotek og Medier.

Bogstart

Bogstarts visuelle udtryk er skabt i et samarbejde mellem illustratorerne Rasmus Bregnhøi, Helle Vibeke Jensen og grafiker Maria Hagerup.

Produktionsstyring: Stæhr Grafisk. Tryk: C.S. Grafisk.

 

Denne side er kapitel 12 af 16 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/1/index.htm
© 2009