Digitalisering af kulturarven

Jakob Heide Petersen

I midtvejsrapporten om digitalisering af kulturarven blev det anslået at en digitalisering af de relevante dele af kulturarven ville koste mellem 2 og 3 mia. kr. Siden rapporten udkom den 5. september 2008 har Kulturministeriet arbejdet på at udarbejde forslag til prioriterede dele af kulturarven, som ville kunne digitaliseres inden for en mere beskeden økonomisk ramme.

Som led i den mediepolitiske aftale 2007-2010 fra juni 2006 blev det besluttet at igangsætte et udvalgsarbejde for at udarbejde forskellige forslag til digitalisering af udvalgte, prioriterede dele af kulturarven med henblik på bevaring, formidling og tilgængeliggørelse. I efteråret 2006 tilsluttede kulturministeren sig EU-kom-missionens bestræbelser på at etablere et europæisk digitalt bibliotek. Dermed fik det udvalgsarbejde, der blev igangsat i oktober 2006, også en europæisk dimension.

Udvalget har siden leveret en række delresultater med en rapport med anbefalinger af revision af ophavsretsloven fra april 2007 som det mest bemærkelsesværdige. I september 2008 offentliggjorde udvalget en midtvejsrapport, og efterfølgende gik udvalget i gang med at udforme konkrete forslag til prioritering af, hvilke dele af kulturarven, der skal digitaliseres.

Arbejdsgruppe nedsat
Det er selvsagt en vanskelig opgave at prioritere mellem samlinger på en enkelt institution og endnu sværere at prioritere mellem institutioner. Kulturministeriets udvalg for digitalisering af kulturarven nedsatte derfor i oktober en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de store kulturministerielle institutioner med henblik på at udarbejde forslag til digitaliseringen.

Arbejdsgruppen har ud over Kulturministeriets departement været sammensat af repræsentanter fra Statens Arkiver, Danmarks Radio, Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket, Filminstituttet, Kulturarvsstyrelsen og Styrelsen for Bibliotek og Medier, Undervisningsministeriet og et forskningsråd.

Digitaliseringsmodeller
Denne arbejdsgruppe har i løbet af efteråret arbejdet med forskellige modeller for digitalisering. Man har arbejdet med en udgiftsneutral model, som beskriver de kommende års digitaliseringsindsats inden for institutionernes nuværende bevillinger. Derudover har gruppen formuleret to modeller med forskellige økonomiske rammer over en længere årrække. I begge tilfælde er rammen et årligt tocifret millionbeløb.

Opgaven har været at beskrive, hvilke samlinger man vil kunne tilbyde brugerne i de forskellige modeller, og hvordan disse samlinger kan spille sammen i en tværgående digital formidling.

Der er arbejdet meget konstruktivt med at prioritere de lokale samlinger. Institutionerne har fokuseret på de samlinger, som brugerne i særlig grad efterspørger, og man har i mange tilfælde fokuseret på samlinger, hvor digitalisering vil give en markant lettere og anderledes benyttelse – f.eks. samlinger af fotografisk materiale. Desuden har institutionerne i mange tilfælde prioriteret materiale, som kan spille sammen med de øvrige institutioners samlinger. Arbejdsgruppen har også i flere tilfælde beskrevet, hvordan samlingerne kan formidles til brugere f.eks. gennem tematiske formidlinger på tværs af institutionerne.

Infrastruktur og teknik
Sideløbende med dette arbejde har en mindre gruppe arbejdet videre med beskrivelsen af den infrastruktur og de tekniske driftsomkostninger, der er forbundet med en mere omfattende digitaliseringsindsats. Etableringen af den europæiske kulturarvsportal, Europeana, har vist at det er vigtigt at gennemtænke den tekniske infrastruktur. Da Europeana åbnede den 20. november 2008 viste det sig at det var vanskeligt for websitet at følge med efterspørgslen. Danmarks Radio havde tilsvarende udfordringer, da man åbnede for DR’s arkiver med websitet Bonanza. Det illustrerer at de tekniske udfordringer skal tages alvorligt, og at der synes at være en stor efterspørgsel efter digital kulturarv.

Afslutning af udvalgsarbejde og rapport
Rapporten fra arbejdsgruppen blev behandlet på et møde den 19. januar 2009 i Kulturministeriets digitaliseringsudvalg. Udvalget har efterfølgende bidraget med enkelte rettelser til rapporten, der snart foreligger i sin endelige form. Dermed afsluttes det udvalgsarbejde, der er pågået i Kulturministeriets regi siden oktober 2006. Rapporten indgår sammen med udvalgets anbefalinger indtil videre i Regeringens prioriteringer i forhold til Finansloven for 2009.

Børnehavebibliotek. Foto Bjarke Ørsted

 

Denne side er kapitel 7 af 16 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/1/index.htm
© 2009